top of page
  • Skribentens bildEvalena Ramberg

Bröllopsfotografering

Vi fotografer möts ofta av frågan varför det är så dyrt. Jag ska i denna blogg förklara vilket arbete som ligger bakom till exempel en bröllopsfotografering. En bröllopsfotografering börjar inte på själva bröllopsdagen, å nej den börjar långt innan dess.


Innan bröllopet vill jag träffa brudparet, lära känna dem lite och gå igenom deras förväntningar av vad mitt arbete ska ge dem. Det är mycket vi fotografer styr över men det viktiga är ändå brudparets förväntningar. Det är deras stora dag och den vill de föreviga.


I detta fall så skulle jag fotografera brudparet med tärnor och bestman innan bröllopet.

Själva vigseln i kyrkan samt när de kommer ut ur kyrkan. Vid festlokalen, i detta fall Osaby Herrgård, skulle mingelbilder tas samt en gruppbild på samtliga gäster som var cirka 50 personer.

Under festen var det meningen att jag skulle dokumentera den så gott det gick. Gällde att få med talaren, brudparet, gästerna, maten samt i de små pauserna även ta fotografier på brudbuketten och ringarna. Den var inte många stunder av rast och ro. Vi tog lite mat efter att gästerna tagit sitt men knappt innan man åt färdigt ringde den lilla klockan som toastmastern använde när de på kallade uppmärksamhet. Upp och hoppa för nu händer det något som bör dokumeneras.

Sen skulle valsen ske utomhus i beckmörkret vid 23:00 men som det brukar så har allt dragit ut på tiden så det skedde närmnare tolvslaget. Nästan så man förväntade sig att bruden skulle springa därifrån och tappa sin sko på vägen.


Nä, vänta nu! Jag har gått händelserna i förväg. Vi backar bandet tillbaka till förberedelserna.


I mötet med brudparet så fick ja veta i vilken kyrka vigsel skulle ske och var festen skulle gå av stapeln. För att förbereda mig åkte jag till de bägge ställerna innan bröllopsdagen. Tittade på miljön och funderade ut ställen där det kunde vara fint att stå för fotografering. Väder och vind kan ju ställa till saker så det behövs plan B ifall vädrets makter inte är med oss. Var tar vi fotografierna då. Allt detta ska vara förberett och klart till bröllopet man får ju inte stå där i regnet och fråga brudparet, vad gör vi nuuu då? Nä, då måste man ha en utstakad plan B. Den behövdes ju inte användas denna gång då solen sken från himlen. Vilket ställer till andra problem som den som inte fotograferar reflekterar över. Kisande människor, hårda skuggor, dumma solkatter. Men detta har man som fotograf också funderat ut. Hur står solen vid 14 när bilderna skulle tas. Var kan vi stå för att fotografierna blir bäst utefter förutsättningarna?


Dagen innan bröllopet så ska kameran och objektivet rengöras. Batterierna till kameran samt ledbelysningen måste fulladdas. Väskorna packar, förutom all kamerautrustning så ska vi bland annat ha med oss vattenflaska, alvedon, plåster, druvsocker, nagelfil, liten skruvmejsel för man vet aldrig vad som kommer att hända. Alltid redo, som scouterna säger.


Sen äntligen kommer bröllopsdagen. Vi, jag och min assistent tillika make, såg till att vara på plats god tid innan bestämt klockaslag. Det var bestämt 2 timmar innan vigseln skulle gå av stapeln. Nu var det att ställa in kamerorna samt blixt utifrån de väderförutsättningarna så var just där och då. Fotograferinga löpte på bra och jag fick god tid på mig att förbereda mig innan själv vigseln.


I kyrkan är det helt andra förutsättningar än utomhus så alla inställningar på kameran var behov att ändras utefter de nya förutsättningarna. Planerade in var jag skulle så, var min assistent skulle stå. Pratade med prästen så att vi förstod varandra. Efter vigseln innan brudparet kommer ut från kyrkan fick jag snabbt smita ut. Nu var det utomhusmiljö igen och det gällde att snabbt ställa om alla kamerainställningar igen. En del kanske undrar varför man inte har den kamera inställd på utomhus och en för inomhus fotografering. Det är inte riktigt så enkelt. För på de tre kamera husen sitter tre olika objektiv som ger en olika fotografier beroende på avstånd och vad man vill ha med i bilden.


Efter vigseln ska allt packas in i bilen för vidare färd till festlokalen. Bland de första på plats gällde det att ställa in kamrorna och vänta in brudparet som skulle komma med bil. Gick runt bland gästerna och tog lite bilder och den kom brudparet. Sen flöt timmarna på och man lystrade till den lilla klockan. Man är på tå från morgonen till dess att man sitter i bilen påväg hem efter midnatt. Här kunde man kanske tro att det är över men nu börjar efterarbetet.


Efterarbetet är nog det mest tidskrävande arbetet. Vilket många säkert inte vet, över 5000 bilder att gå igenom. Första gallringen går snabbast färgmarkerar dem i fotoprogramet jag använder. Sedan blir det redigering. Eftersom många bilder är likvärdiga väljer jag efter redigering ut den bästa av dem. Totalt har jag nog lagt 20 timmar på att ladda ner, gå igenom och redigera. Vad blir då resultatet? Jo av dessa över 5000 bilder återstår 300 fotografier att leverera till brudparet. Här följer ett litet axplock.


Bröllopsfotograf/Evalena






Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page