top of page
  • Skribentens bildEvalena Ramberg

Europas huvudstäder förord

Uppdaterat: 5 aug.

Nu har vi startat upp en bucketlist, Europas huvudstäder. De är 52 stycken till antal men 46 av dem är i självständiga länder. Vi har gjort oss en excelfil med alla länder och dess huvudstäder. Meningen är att vi tillsammans skall försöka besöka dem alla. Det gills inte att jag varit i en huvudstad men inte herr Ramberg eller tvärs om. Vi har ju hunnit med endel innan vi fick denna briljanta idé.


Sverige (Stockholm)

Vår egen huvudstad har vi besökt oräkneliga gånger. Alltid lika trevlig. Idag bor Chrilles dotter, min bonusdotter Jenny i Stockholm. Nu när hon bor i Sverige känns det som vi träffas mer sällan än när hon bodde i Italien. Vi får försöka råda bot på det.

Kungsträdgården, från ett av våra besök i huvudstaden.


Danmark (Köpenhamn)

Köpenhamn kan man säga är vår andra huvudstad. Även här har vi tillbringat många dagar och nätter. Vi är nästan mer förtjusta i Köpenhamn än vår egna huvudstad.

Här är vi tillsammans med min ungdomsvän Lone och träffar en av hennes kusiner.


Finland (Helsingfors)

Finland ligger mig varmt om hjärtat då det är mina föräldrars hemland och därmed en del av vem jag är. Helsingfors har vi besökt tillsammans flera gånger då jag har min kusin Minna som numera bor där. Tidigare fanns även Jussi där nere men han har flyttat till Uleåborg där de flesta i min släkt bor.

Chrilles och min första gemensamma resa till Helsingfors var i samband med JVM . Här tillsammans med Ola. Ola och Barbro som lärde känna på den resan och gjort flera hockeyresor tillsammans efter det och fler lär det nog bli.


Italien ( Rom)

Rom ja, så mycket att de så man hade behövt ha en hel vecka bara i den huvudstaden. Eftersom Jenny bodde straxt söder om Rom så hann det bli fler resor dit. Hela staden andast historia och så mycket mäktigt från Romarriket.

Här turistar Chrille, Jenny och jag vid Colosseum


Vatikanstaten (Vatikanstaden)

Vatikanen är en kulle mitt i Rom där påve Franciskus är katolska kyrkans 266:e påve, biskop och Vatikanstatens statschef. Vi passade på att besöka det när vi var i Rom.



Slovakien (Bratislava)

En av de städer vi besökt i samband med Ishockey VM. På denna resa var vi ett sällskap på fyra par som umgicks och hade det trevlig.

Vi gjorde ett vykort som vi skickade till nära och kära där hemma.

Ser ni han, herr Ramberg? Mellan honom och Ola sitter en på min plats. Jag gav bort min biljett då jag var ackrediterad och fotograferade. Tror han kände sig malplacerade i den svenska klacken.


Österrike ( Wien)

I samband med att vi var i Bratislava så tog vi en båtresa till Wien över dagen. Wien är värt att tillbringa flera dagar på men för oss blev det lite promenader och givetvis åt vi en god Wienerschnitzel på nedan restaurang.


Wienerschnitzel är ett måste när man är här.


Tjeckien ( Prag)

Prag besökte vi innan vi var gifta. Vi åkte på en bussresa dit och hann på den veckan besöka de flesta sevärdheter och dessutom ett Bryggeribesök på Kozel Bryggeri

Karlsbron i Prag

Det dansande huset

Kärleksbron med alla dessa hänglås med önskningar om evig kärlek.


Som skrivet så är åtta huvudstäder avklarade. Sen har vi båda varit i Oslo. Jag har varit i Warzawa och Berlin. Chrille har varit i Budapest men som sagt enskilda städer räknas inte utan vi ska åka till dem tillsammans. Vi får hoppas att det blir fred i vår livstid så att vi någongång i framtiden även kan besöka Kiev, Minsk och Moskva.


Så kul det är att skriva. Jag har verkligen saknat det. Det är så avkopplande. Nästa resa blir till Sofia Bulgariens huvudstad. Därifrån kommer vi också att ta oss till Nordmakedoniens huvudstad Skopje. Fortsättningsvis kommer jag att skriva lite mer om varje huvustad som vi kommer att besöka. Vill ni följa med oss på våra resor så häng med oss här i bloggen


Ha det gott /Rambergarna



308 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page