top of page
  • Skribentens bildEvalena Ramberg

Fototips

Uppdaterat: 27 mars 2022

Jag hade ju tänkt att jag skulle ge er lite tips för att göra en bild lite bättre. I detta inlägg så gäller det horisonter i landskapsbilder. Ett av de vanligaste nybörjar felen, enligt mig. Det händer rätt ofta att man ser ett vackert fotografi på en solnedgång på sociala medier, där havet håller på att runna ur bild. Förstår ni hur jag menar? Jag ska förklara. Jag har tagit ett av mina fotografier och trixat lite för att tydligt visa vad jag menar.


Här är en bild där havet håller på att rinna upp på land och i detta fall dränka danska Falster. Det behövs inte mycket för att göra denna bild lite bättre.



Förutom att räta upp bilden så beskär jag det så att horisonten ligger på den nedre linjen i rutsystemet. Det finns en vits med detta rutsystem. Jag kommer till det senare. En horisont behöver inte alltid ligga i mitten. En bild kan ändra karaktär beroende på var du lägger horisonten. Låt mig förklara med bilder.




Om ni kikar på ovan bilder. Samma bild men beskuren på tre olika sätt. Det handlar ju lite om vad jag vill få fram i bilden. Här vill jag ha fram den milslånga stranden. Då tycker jag nog att den sista beskärningen, där jag lägger horisonten på den övre linjen i rutsystemet, visa det bäst. Håller ni med?


Jag går tillbaka till vad jag skrev i början av inlägget. Att räta upp horisonten så att den blir rak och därmed behåller sitt vatten :) Det gör bilden så mycket bättre. Att räta upp en bild kan man enkelt göra i mobiltelefonen. Det behövs inga dyra program för det. Så börja räta upp era bilder så ska ni se att det gör skillnad.


Vad gäller rutsystemet så får det bli en egen blogg om det vid tillfälle.

//Evalena


32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page