top of page
  • Skribentens bildEvalena Ramberg

Sammanställning av Dubairesan

Min första avsikt var att skriva en blogg efter varje utflykt och aktivitet som vi gjorde men jag upptäckte rätt snart att de varken fanns ork eller tid tid för det. Det slutade med att jag skrev lite när andan föll på och sen flätade ihop det till denna blogg. Vi bokade, som jag skrivit innan, alla aktiviteter via "Get your Guide"s webb och jag måste säga att vi är kanon nöjda med alla aktiviteter vi gjort. Allt har fungerat perfekt och maken tycker att jag ska starta en resebyrå :)


Innan vi åkte till Dubai så läste vi mycket fakta om landet. Ni vet sådant där "bra att veta" saker. På flera olika sidor kunde man läsa att när man går på stan så ska kvinnorna dölja axlar och knän. Jag blev lite putt för det. Jag tycker att det är helt ok när det kommer till att gå in i heliga byggnader i detta fall moskéerna. Däremot så tycker jag man ska få gå klädd som man vill på övriga ställen på sin semester.


När vi väl kom hit så är det inte alls så som det skrivs på olika reseforum. Första dagen vi tog vi oss till Dubai Mall, så klädde jag mig i långbyxor och linne. Jag hade med mig en stor schal att ha över axlarna. Alla gick dock klädda som hemma eller som i vilket land som helst. Det fanns kvinnor klädda i korta kjolar, shorts, linnen korta så även magen syntes. Sen fanns det de som gick klädda i heltäckande kläder där man endast såg springor för ögonen. Jag gillade dock min nyköpta schal. Så tillsammans med en klänning fick schalen följa med även på nästa dags besök på Dubai Mall



Det finns både bra och mindre bra saker i Dubai. En av de sämre sakerna är att allt är så dyrt. Det är ett väldigt dyrt land att leva i, både mat och dryck kostar betydligt mer än hemma. Vi tog oss en varsin glass på shoppingcentret, två kulor i en bägare. Nu är visserligen glass ingen mat eller någon man behöver äta men det är gott. Det kostade oss 50 Dirham och det motsvarar ca. 150 svenska kronor. Taxiresan kostade 23 Dirham dit och 25 Dirham tillbaka till hotellet så vi konstaterad att det var billigare att åka taxi än att äta glass men vad hjälper det när man är sugen på glass.



Jag måste berätta om en snöplig sak som hände mig. Vi hade bokat frukost på hotellet. Vi tyckte att det var bra att starta med frukost innan man for iväg på saker och ting. En morgon gjorde jag något som ställde till med ett mindre brandlarm i matsalen.


Man blir placerad vid ett bord och de tar upp beställning av drycker vid bordet. Kaffe och apelsinjuice var vår standard. När vi beställt det så var det att hugga in på buffén. Där fanns allt man kunde önska sig. När vi kom tillbaka till bordet så fanns kaffet och juicen på bordet. Jag som använder socker i kaffet upptäckte att det saknades teskedar. Jag visste var de gjorde kaffet så jag gick dit och bad om två teskedar. Jag fick inga skedar?! Han undrade var jag satt och jag försökte förklara var men sa att jag kunde ta skedarna dit själv. När jag kom tillbaka till bordet så förstod jag mitt misstag. Servitören kom och undrade ifall vi saknade något och jag påpekade skedar. Innan jag hann säga att jag redan sagt till en annan, så rusande han iväg och hämtade skedar. Givetvis så hann han före den andra som också kom med skedar. Servitören var helt förstörd. Han kom till vårt bord och bad om ursäkt stupalöst. Efter en stund kom han med ett fruktfat. Jag sa att det absolut inte gjorde något. Han nöjde inte med det utan kom han igen med en pannkaksbakelse. Nu tyckte jag att det nästan började bli pinsamt. Det var ju inte så att han hällt en kanna hett kaffe över mig direkt. Vi hade ju tagit för oss av det vi ville ha men vi vågade inte låta bli att äta av det han kommit in med. Vi ville ju inte att han eller någon annan skulle tro att vi var sura. Så gubben offrade sig och åt upp bakelsen och lite av frukten och jag åt upp resten av fruktfatet.



Jag kom på att jag lovat skriva om The Irish Village. Det imponerade dock inte på mig. Kändes som de inte hade någon riktig högsäsong. Live musik varje dag mellan 21-24. Vi åkte dit alldeles för tidig och hade tröttnat på det innan musiken ens drog igång. Så stället kanske inte riktigt kom till sitt rätta.



En dag tog vi en guidad tur genom gamla staden, marknaden, kryddmarknaden och slutligen guldmarknaden. Inget av det vi såg och upplevde på marknaden gav oss något. Riktigt påflugna säljare så man tappade lusten att vilket jag skulle velat göra. Vi fick veta av guiden att det är enligt lag förbjudet för säljarna att ta tag i oss eller lägga produkter på oss. Men trots detta kändes säljarna väldig påträngande och flåsade oss i örat utan att röra vid oss. Det är tydligen väldigt höga böter ifall man gör det.


Gamla staden Dubai, känns lite som en turistfälla. En liten stadsdel av Dubai som är uppbyggd för oss turister. Vissa små delar av det var det verkliga gamla Dubai men även den delen var restaurerad på ett icke genomtänkt sätt. Små delar av väggarna var ursprungliga och man kunde se och känna det arbetsmaterial de använt sig av mestadels snäckor och sand som gjorts till en slags byggmassa.


Vår helt magnifika guide som gav oss lite riktlinjer vad de riktiga priserna skulle vara så man hade en liten hum om vad man skulle betala. Jag är inte bekväm att pruta men eftersom jag kan se otroligt sur ut när jag tröttnat på prutandet, så uppfattades jag som att jag ansåg att priset var alldeles för högt vilket gav min man fördelar i prutandet. Man får kanske tron att jag inte uppskattade denna tur eftersom jag dissade marknaderna. Det stämmer inte. Turen som vi köpt via ”Get your guide” var kanonbra tack vare just vår guide. Man kanske inte trodde jag tyckte det eftersom jag ovan dissade marknaderna. Det är han som syns på bilderna på deras hemsida.

Vi åkte en Abra (en båttaxi) över Dubai Creek.


Vår guide har rest en heldel i Europa och pratade bra engelska. Han berättade om deras kultur, seder på en enkelt och informativt sätt och tog våra frågeställningar på stort allvar och förklarade på ett rakt och ärligt sätt. Han berättade på ett mycket underhållande och trevligt sätt. Jag ska inte gå in för djupt i detta men åker ni till Dubai så boka denna tripp, jag lovar det är värt om du är intresserad av att veta mer om traditioner och historia även nutids historia om Dubai.


Han berättade om historia både om Dubai och Abu Dhabi som är de bestämmande emiraten, Abu Dhabi är det styrande emiratet. Det finns 7 emirat, de övriga 5 emiraten är väldigt fattiga. I varje emirat finns som sagt dock en ”kunglighet”. Han berättade stolt att det inte finns några uteliggare i Dubai. Det är visserligen korrekt men samtidigt så berättade han att om man inte har ett arbete och kan försörja sig så har man en månad på sig att lämna landet. De flesta arbetare i Dubai kommer från kringliggande länder många från Pakistan. Arbetsförhållandena är inte som hemma i Sverige, kan jag ju säga. Sen kan man ju tänka lite själv också. Förenade Arabemiraten består av 7 emirat. Två av dem är så rika så de inte vet var de ska göra av pengarna. I de övriga 5 lever människor i fattigdom förutom deras kungligheter förstås. Tänk om de rika Emiraten kunde dela med sig till de fattiga, då skulle det inte finnas fattigdom alls i Förenade Arabemiraten.


Dubai är inte en stad man åker till för att sol och bada. Jo, visst kan man det men då finns det nog ställen som både är billigare att leva i och behagligare värme i för oss nordbor än 35 +. Nä, ska man åka till Dubai så är det för att uppleva saker. Här finns de mest spektakulära saker att göra. Det man inte kan göra i Dubai är nog inte uppfunnet än. Det finns inte tid att se allt på de sex heldagarna vi spenderade där nere. Ändå hann vi med mycket. Det var nog tur att vi satte oss ner hemma innan vi for och gjorde en "bucketlis" och bokade upp det mesta för annars hade det slagit tilt i skallen och inget hade blivit gjort för man ville göra allt. Man fick välja med omsorg.


Det häftigaste vi ändå gjorde i Dubai var ökenfärden. Att åka ut i öknen med en jeep och en guide som rally Kalle. Han körde över sanddynorna som en galning. Det var både nervpirrande och lite läskigt. Ibland kändes det som bilen skulle välta.


Vi stannade jeepkonvojen mitt i öknen. Där fick vi möjlighet att sandsurfa ner för sluttningen. Det var skitkul men ack så jobbigt att ta sig upp igen. Ett steg upp och två steg ner. Nä, inte riktigt så illa var det väl inte men fötterna sjönk ner och sanden rullade under skorna.



Det gick sådär lagom fort så även en gammal kärring som jag lyckades hålla mig upprätt hela vägen.

Fångade en av våra reskamrater på bild. En trevlig tjej som tillsammans med de andra förgyllde vår resa.

Vi hade tur med vårt ressällskap. Tänk om vi fått fyra bullriga ryssar som badat i parfym. Jag skojar inte de finns på riktigt.


Guiden/chauffören fotograferade och filmade oss parvis med våra egna mobiltelefoner. Kanske inte blev lika romantiskt med två gamla förälskade heffaklumpar i solnedgång istället för unga förälskade par, men det var kul att ha som minne.


Vår Guide blev imponerad av mina Canon Kameror och objektiv. Han fick prova dem och han såg alldeles lycksalig ut. Jag har ställt in dem men när jag tittade på bilderna blev jag lite full i skratt. Han hade missat fokus på nästan alla bilder.


Det gjorde honom inget, han var lika glad för det. Vår guide på Oceanair Travel


När vi var klara vid det stoppet så for vi vidare till Al Kayman lägret, där vi senare fick äta en god buffé. Innan maten så skulle vi ut på en liten kamelfärd i öknen. Rida kamel hade vi båda gjort tidigare så det kändes inte så upphetsande direkt. Jag tycker mest synd om kamelerna som får fara upp och ner för att roa oss turister. Däremot hände en liten tokig sak som vår guide lyckades fånga på film. Jag pausade filmen precis när maken höll på att trilla över mig. Våra miner är oslagbara.

Inne på lägret fick man, om man ville, röka vattenpipa eller som jag och flera kvinnor valde, få en henna tatuering.


Det är lite tjock på bild, man fick ju sitta en timme innan man tog bort färgen och tatueringen var fastetsad.


Maten bestod av grillat kött, lamm, kyckling och en massa goda tillbehör. Läsk, vatten, kaffe och te fanns i obegränsade mängder. Vi hade under resan lärt känna vårt ressällskap. Ett tyskt par och ett amerikanskt par bosatta i Australien. Det blev en riktigt trevlig kväll med mycket givande samtal och många goa skratt. Av allt vi gjorde i Dubai så var nog denna tripp den allra bästa.

Här är vi med vårt ressällskap.


Det finns mer att berätta om Dubairesan men för att det inte skall dröja för länge mellan uppdateringar så postar jag denna nu. Hoppas nu haft en bra bloggresa med oss, Rambergarna :)


Vi hörs vad det lider/Evalena

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page