top of page
  • Skribentens bildEvalena Ramberg

Sofia och Skopje, två flugor i en smäll

Sofia en stad som kanske inte många svenskar besöker. Besöker svenskarna Bulgarien så är det oftast solkusten, Varna, Sunny Beach, Albena, Burgas. Nu vet jag att Bulgarien är en stor nation i brottning. Så internationella tävlingar går av stapeln i Sofia och då finns det säkert svenskar på plats. När vi var i Sofia så gick stadens marathon av stapeln vilket även den lockade till sig svenskar. Annars fick vi många nyfikna blickar på oss när vi pratade svenska.



Det andas mycket historia i Bulgarien. Landet var kommunistiskt från andra världskriget fram till början av 1990. Då de fick demokratiska val och kommunismen försvann skedde mycket i landet. Bulgarien hade en inflation på flera hundra procent och stadsskulden bara öka med en fallande ekonomi som följd. Bankerna krisade och många av landets invånare hade det väldigt svårt. Flera äldre känner än idag att det var bättre förr under kommunismens tid då alla iallafall hade mat på bordet,


Vår guide berättade att långt efter kommunistens fall så släpptes 90 procent av de register som kommunisterna hade över angivare. Angivare som spionerade på familj, grannar och arbetskamrater. Många av angivarna hade blivit angivare efter påtryckningar, hållhakar som utövades av kommunisterna. Inga egna val direkt men det fanns även de som trodde på kommunismen. Tyvärr ställde detta till det bland bulgarerna då det visade sig att grannar ja till och med familjemedlemmar var spioner för kommunisterna.


Vi hade bokat en guidad tur vi Get your guide "Kommunistisk rundvandring" En mycket intressant rundtur. Visserligen hade vi redan dagen innan gått runt mycket i stan och sett de byggnaderna. När vi nu fick nu se dem igen men fick veta mer historik om dem så blev det givetvis mycket intressantare. Guiden var väldigt inlevelsefull och kunnig och vi var inte en större grupp än 10 personer vilket gjorde det än mer gemytligt.


Det finns fortfarande mycket som andas kommunism och många Bulgarer är väldigt ryssvänliga. Trots resten av Eupora bojkottar Ryssland på grund av dess invasion av Ukraina, så gör inte Bulgarien det. De låter ryssarna fick köpa deras olja men visst de är ju även beroende av ryssarnas gas. Så jag dömer dem inte utan förstår att även historia påverkar människor en lång tid.



I bakgrunden ser ni Alexander Nevskij Katedralen i bakgrunden.


Jag var allt sugen på ett dopp i bland fontänerna utanför The National Palace of Culture men jag hejdade mig :)


Vi hade bokat en vecka i Sofia, vilket vi upptäckte är lite för länge när man besöker en stad. 4-5 dagar räcker gott och väl. Eftersom vi hade så många dagare så bokade vi även en resa till Nord Makedoniens huvudstad Skopje så det blev två huvudstäder på en resa på så vis. Vi åkte en vanlig personbil med chauffören/guide samt mor och dotter från Frankrike.


Grannsämjan mellan bulgarer och nord makedonier var väl inte så där väldigt brödralikt. Vår guide/busschaufför fick ta oss in till Skopje men men inga Bulgariska guider fick guida i SKopje utan här möttes vi upp av en Kvinnan från Nord Makedonien som tog över guidningen av staden.




Man blev väldig imponerad av vad vi såg då allt såg så vackert ut. Sen fick vi veta att hela staden totalförstördes under en jordbävning 1963. Över 1000 personer dog, närmare 4000 människor blev skadade och över 200.000 människor blev hemlösa. 80 procent av staden förstördes i jordbävningen. Så allt ni ser på filmen är nyproducerade byggnader. Uppbyggt från medel som lånats ut av IMF (Internationella Monetary Found) för uppbyggnaden av staden. Dessa lån betalar de på än idag men vint värre blev det.



Bron som leder över till andra sidan där den muslimska sidan var. Där fanns en känd marknad som var väl besökt.



Denna välkända dam är född i Skopje, ni känner väl igen henne? Moder Teresa föddes år1910 som Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, försök utala det, hon är Moder Teresa punkt. I Skopje finns ett museum till hennes ära med en vaxdocka i autentisk storlek. En stor kvinna i en liten kropp.



Sofia är fortfarande ett billigt land för oss att turista i men Nord Makedonien ger oss än mer för våra svenska, hårt förvärvade, kronor. När vi åkte bilen till och från Skopje så vi mycket av landsbygden och blev förundrade över att det fortfarande kördes med häst och kärra i Nord Makedonien. Det fanns till och med fåraherdar. Vi såg tre herrar med långa stavar och en hel drös med får och inga stängsel.


På sen Bulgariska sidan körde vi igenom flera små övergivna byar. Vår guide berättade att det blivit omöjligt att leva på landsbygden. Alla har flyttat till städer för att kunna försörja sig.




Detta kolkraftverk låg inte långt utanför Sofia. Flera EU-länder får stöd för att avveckla kolkraftverken som har en stor miljöpåverkan. De värsta syndarna är Tyskland, Rumänien, Bulgarien, Grekland och Tjeckien. EU´s mål är att man skall ha avvecklat allt till 2030. Detta kommer att vara svårt för även för vad ska alla dessa människor syssla med? Ersättande försörjning måste ju till för att inte dessa människor skall falla i fattigdom. Sen måste man givetvis bygga ut andra energialternativ. Det är inte så att jag tycker kolkraftverk är bra, absolut inte, men jag tänker på alla dessa människor som är beroende av dem för sin och familjens försörjning.


Tror jag hittar överallt i Sofias innerstad nu. Vi bodde lite utanför så vi skrapade ihop fasligt många steg den vecka men så som vi ser ut så var det välbehövliga steg. Något man skulle vilja ha varje vecka men enda gången jag går många steg är när vi är ute och reser. Då känns det som man kan gå hur långt som helst för det finns så mycket nytt att titta på.


Som sagt så var en vecka alldeles för länge i en stad. Så vi bokade en bussresa upp till Rila Klostret också det bokat via "Get your guide" Rila Klostret är med på UNESCO Världsarvslista. Denna resa var värd att åka till. Ett fantastiskt ställe uppe i bergen. Klostret grundades på 900-talet av Ivan Rilski, Bulgariens Nationalhelgon i den Ordodoxa Kyrkan.



Ingången till Klostrets innergård



Klostret ligger inbäddat i Rilabergen



Klostrets innergård



Christer på restaurangen vid klostret


Jag skulle kunna berätta mycket om historian om Rila klostret men då spoilar jag ju er eventuella trip till klostret. Vill ni läsa mer så får ni gå in på de länkar som jag lagt i bloggen.


En litet tips (varning) dock. Gå på toaletten på restaurangen även ifall det är kö. Vi tyckte kön var för lång till toan och vi hade ju sett skyltar om toalett vid ingången till klostrets innergård. En odör utan dess like kände vi när vi givk upp för trapporna till toaletterna. Det fanns dam och herr och jag trodde i ärlighetens namn att jag gått fel och gått in till herrarna. Det såg likadant ut på herrarnas berättade Christer när vi möttet utanför UTAN att jag uträttat mina behov.



Ord är överflödiga till denna bild.



Köpte mig en flaska heligt vatten, tänkte att det kunde vara bra att ha.


Jag tog givetvis en massa bilder när vi var i Sofia. Jag har ju inte lägga alla här men bjuder på några av dem.



Maten i Bulgarien var väldigt god måste jag säga. Här är en bild på en pizza som vi åt.

Kanske inte det godaste vi åt Bulgarien men en gott nog att fresta med en bild. I Sofia fanns många "hål i väggen" matställen. Där åt många Bulgarer, så även vi när vi väl hittade ett ställe som kunde förklara på engelska vad det var för läckerheter som serverades. Billigt och gott!



Ett av de mer spektakulära "restaurangerna"



Vi hittade ett ställe som låg en liten bit från huvudgatan med alla Resturanger. Vi fann den i slutet av vår vecka men vi han dock med två besök. Gillade lugnet här bort från slamret från huvudgatan. Det såg inte ut mycket för världen utifrån men den hade en så fin inglasad veranda där vi satt. Craft Bistro i Sofia hette den och väl värt ett besök ifall ni befinner er i Sofia.



Vi tog "tapas" som förrätt. Huvudrätten finns inte med på bild men dock lika god som allt annat vi åt.



Efterrätten med en Prosecco, lite för söt för min smak alltså efterrätten :)


Jag är så tacksam för att vi kan göra dessa resor. Att få möjlighet se andra kulturer och smaka mat från andra länder med helt andra smaker än vad man kanske är van vid. Jag kommer att försöka skriva lite från alla resor vi gör eller åtminstone de resor vi gör till alla Europas huvudstäder och hoppas på det sättet kunna dela med mig till de som kanske inte har möjlighet att själva göra resan eller som bara är lite nyfiken på världen i största allmänhet.


Rambergarna "On Tour"


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page